Varje år drabbas ungefär 100 000 svenska hushåll av vattenskador. Mer än en fjärdedel av dessa sker i köket. I takt med att hushållen skaffar fler vattenanslutna maskiner i köket fortsätter antalet skador dessutom att öka. Snart har köken gått om badrummen i antal vattenskador per år, spår Peter Bratt, byggcontroller och skadespecialist på Länsförsäkringar.
– Ingen skulle drömma om att lägga parkett i tvättstugan eller att ha en tvättstuga utan golvbrunn. Ändå hanteras bara 10 procent av
hushållets vatten där. Men i köket, där 30 procent av vattnet används, är man inte lika noga, säger Peter Bratt.
Han menar att de flesta är ganska medvetna om hur man ska gå tillväga när det gäller att förhindra vattenskador
i våtutrymmen. Men i kök har man inte samma koll, trots att det egentligen kräver mycket mindre ingrepp. Installatören har därför en
viktig roll att fylla, när det gäller att hjälpa fastighetsägare att vattensäkra köket.
– Om man är ute hos en kund för att byta blandare, bör man också råda kunden att lägga in ett plastskydd i diskbänksskåpet för att minska risken för vattenskada vid en läcka – skyddet kan installatören ha med sig i bilen och snabbt montera. Andra enkla åtgärder är att se till att alla rör är ordentligt klamrade och att det finns lättåtkomliga avstängningsventiler till alla vattenanslutna maskiner. På så sätt visar man både omtanke om kunden och kan samtidigt skapa lite merförsäljning, säger Thomas Helmerson, vd för Säker Vatten. Under nästa år kommer VVSbranschen och försäkringsbolagen att arbeta med tydligare riktlinjer och med att samla allt om vatteninstallationer i kök på ett och samma ställe.
– I dagsläget behöver man titta i branschreglerna på flera olika ställen. Vi vill samla all information under ett avsnitt som heter kök.
Dessutom behöver vi skapa en standard för hur man ska dra fram rör till diskbänksskåp. Tanken är att också involvera andra yrkesgrupper som påverkar installatörernas arbete, till exempel köksleverantörer och byggare, säger Peter Bratt.