Varje år drabbas Göteborg av ungefär 50 stora fettstopp, där flera leder till översvämningar i fastigheter och i värsta fall till att orenat avloppsvatten läcker ut i miljön.
– Merparten av de avloppsstopp vi har är fettrelaterade och vi upplever att det här är ett problem som ökat. Förmodligen beror det på att det tillförs mer fett i vattnet, men kanske också på att ledningsnätet börjar bli gammalt och fettet lättare fastnar i rören, säger Fredrik Torstensson, enhetschef på Ledningsnät Avlopp på Kretslopp och vatten i Göteborg.
För att undvika problem med fetter i spillvattnet har de flesta kommuner infört krav på att storkök, restauranger, livsmedelsindustri och andra företag som hanterar fetter ska ha fettavskiljare. Sådana krav finns både i Göteborg och i Stockholm, även om de skiljer sig åt. I Stockholm är kraven hårdare och där har man heller inte lika stora problem. Bland annat måste fettavskiljaren tömmas varje månad, medan det räcker med två gånger per år i Göteborg.
– Vi håller på att se över riktlinjerna och det är möjligt att de kommer att skärpas. Sedan en tid tillbaka har vi också intensifierat informationen till både hushåll och företag. Varje år stöter vi på flera företag som inte vet om att de måste ha fettavskiljare, berättar Fredrik Torstensson.
David Andersson som är produktchef på ACO Nordic menar att ungefär 80 procent av fettavskiljarna dessutom är underdimensionerade. Det leder till att temperaturen blir för hög och att fettet inte hinner skiljas av.
– Om temperaturen överstiger 38 grader tappar fettavskiljaren hela 80 procent av sin förmåga. Risken med att välja en för liten fettavskiljare är att man i slutändan måste installera en större ändå och att totalkostnaden därmed blir betydligt högre, påpekar David Andersson.
När det gäller bostadsfastigheter finns inga krav på fettavskiljare.
– Hushållen står för en marginell del av problemet. Men som privatperson är det ändå bra om man tänker på att inte hälla ut fett med spillvattnet och att torka ur stekpannan med hushållspapper innan man diskar den, säger David Andersson.