Start

/

Dahlguiden

/

Hållbarhetsarbetet inom Dahl – omställning sker i samverkan
Dahlguiden

Hållbarhetsarbetet inom Dahl – omställning sker i samverkan

Fastighetsbranschen står för cirka 40 % av koldioxidutsläppen globalt, från materialval till fastighetsdrift. På Dahl vill vi ta en aktiv roll i att hjälpa kunderna att minska sitt klimatavtryck och skapa nya affärsmöjligheter. Våra kunder kommer att spela en avgörande roll när samhället ställer om för att anpassa sig till klimatförändringarna. När lagar och direktiv ska bli verklighet och löften infrias, och när fastigheter och infrastruktur ska rustas för extremväder eller minskad energiförbrukning enligt nya riktlinjer, står vi redo att möta dessa behov med vår specialistkunskap och breda erfarenhet.

Målet för Dahl är att bli klimatneutrala i hela värdekedjan år 2045

Vårt viktigaste hållbarhetsarbete handlar om att förenkla, konkretisera och ligga steget före. Vi erbjuder lösningar som har mindre klimatpåverkan än traditionella alternativ samt kunskap och tjänster som omvandlar krav och administration till nya, mer hållbara affärer. Vi ska vara den ledande möjliggöraren av hållbart byggande och erbjuda lösningar som gör att omställningen kan gå från vision till verklighet. Vi integrerar hållbarhet i varje inköp och all rådgivning, utan att kompromissa med vår expertis.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.

Så här ligger vi till:

  • Transporter är en grundläggande funktion och den ska vara helt fossilfri. Det innebär rent praktiskt att vår fordonsflotta i dag drivs på biogas, el eller HVO100. Hela 65 % av våra volymer distribueras nu fossilfritt till kund.

  • Genom att byta till förnybara drivmedel kan utsläppen av CO2 minska med upp till 90 %, så vi fortsätter att implementera fordon med fossilfria drivmedel - via oss direkt, och via våra transportörer.

  • Bytet till fossilfria drivmedel sker även för längre distanser; vi kör i dag på biogas från Bålsta till Göteborg, Östersund och Sundsvall. Via våra omlastningsstationer runt om i landet levereras nu upp till 35 % av volymerna helt fossilfritt.

  • Produkter i vår egen regi förses med EPD-dokumentation och omfattar i dag 40 % av försäljningen.

  • Omhändertaget avfall har ökat till 29 % materialåtervinning (vårt mål är 50 %) och 98,7 % av avfallet har undvikit deponi.

  • All personal erbjuds utbildning inom hållbarhet via Climate Fresk. Jämställdheten ökar på alla nivåer inom bolaget: 45 % av ledningen inom SGDS är kvinnor.


Energieffektivisering

En av vår tids största utmaningar är att minska klimatpåverkan och samtidigt tillgodose samhällets växande behov av energi. Det handlar om att skapa en effektiv energianvändning, i en övergång till förnybara energikällor och en ny energikultur.

Det finns teknik och kunskap som gör att flertalet åtgärder kan bli ekonomiskt fördelaktiga. Samtidigt driver införandet av nya styrmedel, lagar och regleringar fram förändringen.

Ett energieffektiviseringsuppdrag kan vara varierande. Det kan innebära allt från att undersöka möjligheten till att byta ut fläktar, till att genomföra omfattande renoveringsprojekt med målsättningen att minska energianvändningen till hälften.

Fördelar med energieffektiva fastigheter:

  • Kostnadseffektivt för både fastighetsägare och hyresgäster.

  • Lägre påverkan på klimatet och miljön genom minskad energiförbrukning.

  • Högre långsiktigt värde på fastigheten tack vare dess energieffektivitet.

  • Ökade möjligheter till grön finansiering för projekt relaterade till energieffektivisering.


Energibesparing – miljö & kostnader

Energieffektivisering är ett arbetssätt för att sänka energiförbrukningen genom
minskad energianvändning och/eller mer effektiv användning av befintlig energi.

Det finns två relaterade begrepp kopplat till energi och fastigheter:

  • Energirenovering är större åtgärder, oftast i projektform, med syfte att
    uppnå energibesparingar. Exempel: tilläggsisolering av fasad, byte av fönster etc.

  • Energioptimering (alt. driftoptimering) är mindre åtgärder, oftast av återkommande driftkaraktär på befintliga system och utan ombyggnation, med målet att uppnå energibesparingar. Exempel: justering av värmesystemet och byte till LED.


Enklare åtgärder

  • Installera närvarodetektorer för belysning i trapphus, källare och vind.

  • Byt ut befintlig belysning till LED-belysning.

  • Byt ut befintliga duschmunstycken till snålspolande alternativ.

  • Justera in värmesystemet och genomför en översyn av termostatventilerna.

  • Byt ut befintlig cirkulationspump till en modern varvtalsstyrd cirkulationspump för
    effektivare energianvändning.

  • Ersätt gamla frånluftsfläktar till nya moderna med varvtalsstyrd EC-motor och gärna
    med styrning på utomhustemperaturen.

  • Förbättra isoleringen på alla rör i källaren och ventilationskanaler i kalla utrymmen.


hus

Vi hjälper dig att energieffektivisera din fastighet: